Last van een vakantie- schuld- gevoel?

Hebt u dat ook, dat u zich bij het maken van vakantieplannen steeds vaker wat schuldig gaat voelen? Vraagt u zich bijvoorbeeld ook af of u nog wel met goed fatsoen een verre vlucht kunt boeken nu overduidelijk is dat vliegen funest is voor het milieu?  En of u als u het toch doet bij voorkeur die kleinschalige accommodatie weg van de gebaande paden kiest, of daarmee juist nog meer schade aanricht aan de toch al zo onder de voet gelopen lokale cultuur? Moeten we dan toch maar weer de tent aan dat Franse riviertje opzetten en de ontmoeting met mensen uit compleet andere culturen laten voor wat het is? En mogen de kinderen in dat geval hun schermen mee voor die lange autorit, ondanks dat we ons hadden voorgenomen om samen een paar schermloze weken door te brengen en weer eens echt contact te maken? En vindt u al deze overwegingen net als wij überhaupt al schaamteopwekkend, want beledigend voor die mensen die niet eens op vakantie kunnen….? Help! Mogelijk bieden deze boeken wat inzicht en inspiratie. Om u geen buil te vallen, kunt u die uiteraard het beste in uw eigen achtertuin lezen 😉

Om het ergste schuldgevoel weg te nemen – want zeg nou zelf, wat kopen we uiteindelijk voor schuldgevoelens? – leest u het beste eerst Johann Holtrop van Rainald Goetz. Een roman over de opkomst en ondergang van de charismatische en succesvolle directeur van het bedrijf Assperg, goed voor 80.000 medewerkers en een wereldwijde jaaromzet van bijna twintig miljard euro. Goetz schetst in deze roman haarfijn hoe weinig de wereld van het grote geld nog met de realiteit van alledag te maken heeft en hoe funest dat is. Zo, daar is de schadepost die u veroorzaakt in elk geval niks bij.

U zou ook voor Schorshuiden van Annie Proulx kunnen kiezen. Daarin staat eigenlijk de geschiedenis van onze eeuwenlange uitputting van de aarde centraal. En de uiteindelijke consequenties daarvan. Maar het boek laat ook zien dat de oorsprong van die uitputting gebouwd kan zijn op dromen, hoop en een zoektocht naar gewoon een wat beter leven. Zo ingewikkeld kan het zijn en zo moeilijk soms om de gevolgen van ons handelen te overzien.

Wilt u vervolgens verkennen of radicaal altruïstisch en autarkisch leven de beste weg voor u is, neem dan De goede herder ter hand, een pas heruitgegeven parabel uit 1936 van de IJslandse schrijver Gunnar Gunnarsson. Maak kennis met Benedikt, die elk jaar in adventstijd met hond Leo en ram Knoest in de IJslandse bergen op zoek gaat naar verdwaalde schapen. Dit jaar wordt de reis vertraagd door de nobele wens steeds maar weer anderen te helpen, en komen Benedikt, Leo en Knoest uiteindelijk in levensbedreigend winterweer terecht. Hoe ver kunt u mentaal meekomen met deze ultieme Gutmensch?

Tijd voor een bevrijdende lach? Pak dan vooral U.Z.V.S.V.O.B. (U zult versteld staan van onze beweeglijkheid) van Dave Eggers er even bij. Over twee vrienden die proberen om een verkregen kapitaaltje zo snel mogelijk weer kwijt te raken door op wereldreis te gaan en het weg te geven aan wie het ’t hardst nodig heeft. Maar dat blijkt veel moeilijker dan gedacht! Want aan wie geef je het geld? Wordt die ander daar gelukkiger van, en jij? Wat doet het eigenlijk wanneer je zomaar als buitenlander binnenstapt en geld geeft? Deze ontroerende en hilarische roadtrip – waarin uiteindelijk lukraak geld aan dieren wordt geplakt, om maar geen keuzes te hoeven maken – biedt stof tot nadenken én leesplezier.

Wij wensen u hoe dan ook een mooie zomer!