JONGEREN LEZEN STEEDS MINDER

In een nieuw advies constateert de Raad voor Cultuur dat jongeren weer minder zijn gaan lezen. En dat is zorgelijk volgens de Raad. Lezen is belangrijk voor een goede taalvaardigheid van mensen (de laaggeletterdheid neemt toe in Nederland) en dat is weer een voorwaarde om op allerlei vlakken in de maatschappij goed mee te kunnen komen.

Het zijn niet alleen jongeren die minder zijn gaan lezen. Iedereen is minder gaan lezen. De tijd die Nederlanders besteden aan lezen is al decennialang aan het dalen. Daardoor groeien jongeren van nu vaker op in een huishouden waarin ook de ouders weinig lezen. Volgens de Raad voor Cultuur is dat een van de oorzaken van de ontlezing van jongeren.

Ook leesbevorderingsactiviteiten kunnen effectiever (van veel activiteiten is het effect onbekend) door beter aan te haken bij de leefwereld van jongeren, stelt de Raad. Onze suggestie: lees samen! Onze samenleesgroep voor jongeren bewijst dat jongeren literatuur wel degelijk interessant vinden. De kunst is het laagdrempelig aan te bieden. Bij de samenleesgroep hoeft niets voorbereid te worden. Ter plekke lezen we een deel uit een roman, een kort verhaal of een gedicht voor en pluizen dat met elkaar uit. En dan gaat het niet over de literaire waarde er van, maar gewoon over wat de tekst met je doet, of je er iets in herkent, of er wat te lachen valt, etc…. En of we nu Anton Tsjechov lezen of Chimamanda Ngozi Adichie, een gedicht van Remco Campert bespreken of een van Kira Wuck, altijd levert het levendige gesprekken op met diepgang.

Download hier het advies De daad bij het woord van de Raad voor Cultuur.