SLAPELOZE NACHTEN? LAAT U MEEVOEREN DOOR HARUKI MURAKAMI

Leidt u wel eens aan slapeloosheid? En dan bedoel ik niet dat u door stress of zorgen, of teveel drank wel eens een nacht niet goed slaapt. Nee, ik bedoel de slapeloosheid die veroorzaakt wordt door de aantrekkingskracht van de nacht, of de rust van de slapende wereld. Die langdurige slapeloosheid die verslavend werkt, omdat de gemoedstoestand waarin je dan terecht komt ook een prettige roes blijkt.

Bent u zo’n nachtelijke danser of denker? Dan raad ik u aan om de eerstvolgende nacht dat u weer de slaap niet kunt vatten, een flinke kop sterke koffie te zetten en het boek Slaap van de populaire Japanse schrijver Haruki Murakami tot u te nemen.

Het is het verhaal van een jonge vrouw die al zeventien nachten niet heeft geslapen. Toch is ze niet moe. Dat verbaast haar eerst: dat ze volledig normaal kan functioneren zonder slaap. Maar na een tijdje accepteert ze de nieuwe situatie en doet er haar voordeel mee. Want het stelt haar in staat om  – als iedereen naar bed is – een heel ander leven te leiden dan overdag. In de nacht kan ze bijvoorbeeld eindelijk eens in alle rust een boek lezen. En ze gaat op pad: rondjes rijden met de auto, ergens een kop koffie drinken. Steeds vaker zoekt ze onherbergzame plekken in de stad op, totdat het gierend uit de hand loopt…

In Murakami’s boek is slapeloosheid zo op het eerste gezicht geen probleem, maar een uitlaatklep om te ontsnappen aan de sleur van het huisvrouwenbestaan van overdag. Terwijl elke dag hetzelfde patroon kent, biedt iedere nacht een nieuw avontuur. En dat avontuur verandert uiteindelijk ook het leven overdag. Dat maakt het boek tegelijkertijd verontrustend. Slaapt de vrouw echt nachtenlang niet? Is ze langzaam gek aan het worden? En zo ja, komt dat dan doordat ze niet slaapt, of door de sleur?

Slaap zal u niet van u slapeloosheid afhelpen. Maar het biedt herkenning, reflectie en gewoon een spannend verhaal om de nacht door te komen. Met minder dan 100 pagina’s is het perfect leesvoer voor een doorwaakte nacht, eventueel twee keer in te nemen.

En als u dan de hallucinerende illustraties in deze uitgave van het boek eens goed in u opneemt, kan het zijn dat u tegen de ochtend voldaan wegdroomt bij de mogelijkheden die de nacht u te bieden heeft en wie weet misschien zelf in slaap valt.

Slaap – Haruki Murakami
Atlas-Contact, 2011