Workshops, colleges en columns

Boeken op ReceptOp verzoek maken we een spreekuur op maat, passend bij een teamdag, congres of een andere bijeenkomst. Al dan niet met gesproken column of een passend recept in een andere vorm. Zo schreven we bijvoorbeeld een volle zaal met congresserende psychotherapeuten ter plekke een groepsmedicijn voor aan de hand van een gedicht, om de discussie die op stapel stond over de koers van de vereniging een zetje in de goede richting te geven.

U kunt de apothekers ook boeken voor een of meerdere colleges of workshops over de heilzame werking van literatuur. In deze sessies gaan we universele thema’s als familie, liefde, werk, vriendschap, keuzes maken of verlies, met literatuur te lijf. Aan de hand van gedichten, korte verhalen en fragmenten uit romans gaan we in op de literaire behandeling van herkenbare menselijke worstelingen op deze gebieden – en op de vraag wat je daar aan kan hebben in het alledaagse leven. Niet om kant-en-klare antwoorden te leveren, maar om de verbeelding te prikkelen en u zo een eigen koers of mening te laten bepalen. Ook  wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het lezen van literatuur komt aan bod.

Cursisten die een reeks colleges volgden aan de Vrije Academie waren enthousiast en gaven de collegereeks een 8,4!

  • De leukste collegereeks ooit (en ik heb er heel veel gevolgd!).
  • Zeer onder de indruk van jullie verhelderende literatuurbeschouwingen.
  • Verfrissend om zo over literatuur te denken en te praten.
  • Ik vind het zo leuk om aan de hand van jullie cursus anders en nieuwsgieriger te lezen. Het is genieten en een absolute verrijking.

Voor kleinere groepen verzorgen wij workshops waarin we aan de hand van boeken een gesprek voeren over thema’s die leven. Voor de Vrije Academie ontwikkelden we een workshop over ‘boeken die je meer leren genieten‘. Maar ook op verzoek kunnen we een workshop passend bij uw vraag maken. Zo gaven we aan een groep ‘superbibliothecarissen‘ een workshop over de kracht van het inzetten van je eigen kennis. En we gaven een groepsconsult aan een gezelschap onderneemsters die worstelden met vragen over het combineren van een eigen praktijk met een vol prive-leven.

Saskia Nijhoff vroeg ons om een ‘groepstherapie-sessie’ te organiseren voor vrouwelijke onderneemsters in Abcoude: ‘We hadden een inspirerende bijeenkomst met de Culturele Apotheek. We hadden vooraf allemaal een lievelingsboek opgegeven aan Akke en Marije.  Na een levendig gesprek over thema’s die ons allemaal bezighouden (“loslaten”, “de voor- en nadelen van een eigen bedrijf hebben” en “uitgekeken raken op je werk”) kozen zij voor ons drie passende boeken.  Het recept dat we kregen was de moeite waard: boeken die ik anders niet zou lezen, heb ik nu met veel plezier “geslikt”. En zo was zowel de avond als het advies goed voor het welbevinden van de geest. Vanuit de hele groep heb ik positieve reacties ontvangen. Er was een leuke wederzijdse “klik” en we hebben veel van elkaar geleerd.  Hartelijk dank!’

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen? Stuur een email naar vraag@cultureleapotheek.nl en wij bespreken graag de mogelijkheden.