foto(10)De komende maanden houden we op verschillende plaatsen spreekuur: bijvoorbeeld tijdens Festival Mundial in Tilburg. Daar gaan we natuurlijk doen waar we inmiddels goed in zijn: alledaagse levenskwalen te lijf gaan met literaire antibiotica. Met wellicht wel een nieuwe toevoeging aan de behandeling: het ter plekke voorlezen van heilzame fragmenten.

We kwamen op dat idee toen we werden gevraagd om in een radio-interview te komen vertellen welke boeken wijzelf nu zoal innamen om onze eigen muizenissen te verhelpen, en om ter illustratie ook fragmenten daaruit voor te lezen. Dat gesnuffel in ons eigen literaire medicijnkastje was een feest, en bovendien gaf het onszelf nog beter inzicht in de werkzame stoffen van onze favoriete pillen. Misschien kunnen we zo sommige patiënten nog beter helpen, bedachten we. Daarom gaan we wat experimenteren met het voorlezen van fragmenten meteen in de spreekkamer, om de werkzaamheid van bepaalde medicatie direct te testen.

We begonnen ermee tijdens een heel bijzonder spreekuur dat we hielden in de Nacht van de Vluchteling, waar we de wandelaars bijstonden en moed inspraken met fragmenten uit verhalen van en over vluchtelingen.