Jezelf alweer zat? Dit gedicht helpt

Jezelf alweer zat?

Net aan een nieuw jaar begonnen en jezelf toch alweer een beetje zat? Dit gedicht van Cees Nooteboom helpt. Dagelijks in te nemen zolang de klachten duren.

Zelf
En als we ons zelf nu eens achterlieten?
Daar gaat het,
zonder groeten, mokkend en tobbend
op zoek naar iets beters.
Het kijkt niet eens om.
En wij?
Wij moeten eerst wennen
aan dit stralende landschap
van vroeger en later,
van lichtende tijd zonder nu.

Hoe heerlijk zou dat zijn? Jezelf – en dan vooral dat mokkende en tobbende zelf – eens lekker achter je laten. Dat hoofd met al die repeterende gedachten eens uitzetten. De wereld met een nieuwe blik tegemoet treden. In de literatuur kan het!

Al lezend kun je jezelf achterlaten. Opgaan in een onbekende wereld. In het hoofd van een volslagen vreemde kruipen, avonturen beleven, bijzondere ontmoetingen hebben. Hoe heerlijk. Tegelijkertijd kun je jezelf in boeken toch ook weer tegenkomen, want literatuur kan zo lekker spiegelen. Dit vermogen van romans, verhalen en gedichten om onszelf te vergeten EN te ontmoeten biedt troost, een bevrijdende lach, een andere kijk op de dingen of wat broodnodige relativering. Het is die kracht van literatuur die wij in onze Culturele Apotheek met veel overtuiging en plezier inzetten. Ook in 2019!

Je leest dit bericht op onze nieuwe website. Hij is nog niet helemaal af, maar alles wat we doen en belangrijk vinden staat er wel zo’n beetje op. Je vindt er nieuwe zelfzorgrecepten bij allerhande alledaags leed, het laatste nieuws over de heilzame werking van literatuur, cadeaubonnen om vrienden, familie en collega’s mee te verrassen en informatie over ons brede palet aan literaire hulp en medicatie. We hopen dat het fijn grasduinen is.

Op een heerlijk nieuw leesjaar!

Marije & Akke

Scroll naar top