Over de apotheek

Het idee achter de Culturele Apotheek is simpel. Boeken, theater, muziek en beeldende kunst kunnen ontspanning, inspiratie of stof tot nadenken bieden. In sommige boeken kun je schuilen, om sommige kunst kun je lachen en soms verandert de manier waarop je naar de wereld kijkt door een roman of voorstelling.

Bij de Culturele Apotheek gaan we ervan uit dat boeken, kunst en cultuur je ook kunnen helpen bij alledaagse kwalen. Kwalen als liefdesverdriet, sociale media moeheid of onvervulde verlangens.  De apotheek verstrekt geen medicijnen of zweverige workshops, maar bedenkt en organiseert originele activiteiten waarin literatuur, kunst en cultuur wordt aangeboden als recept om de ´kwaal´ te verlichten of na te denken over prangende vragen.

Een van onze apothekersdiensten is het boekenconsult: persoonlijk leesadvies voor iedereen die zin heeft zich weer eens helemaal te verliezen in een boek of die zoekt naar nieuwe voeding voor de geest.

Daarnaast houden we regelmatig Spreekuur op locatie, voor volwassenen en voor kinderen. Tijdens zo’n spreekuur trekken we onze witte apothekersjassen aan  en nemen bezoekers mee naar onze mobiele spreekkamer, waar ze hun hart kunnen uitstorten. Na een kort doch prikkelend consult schrijven we ter plekke een recept uit voor de beste remedie: een rake boekentip.

Op verzoek schrijven we themarecepten voor organisaties die behoefte hebben aan literair-medische ondersteuning. Of we bedenken een workshop waarin we aan de hand van literatuur een onderwerp behandelen. Onze culturele medicatie is altijd met zorg uitgekozen, maar wordt luchtig en met humor gebracht.

En we hebben nog meer ideeën en dromen. Zo willen we graag een mobiele apotheek die we kunnen parkeren op festivals, bij scholen of in het verzorgingshuis. En wie weet openen we ooit een echte apotheek: een relaxte plek, waar je naartoe komt als je op zoek bent naar het beste medicijn voor alledaagse vragen.