De apothekers

Akke Visser en Marije Wilmink

Marije Wilmink (l) en Akke Visser

Akke Visser en Marije Wilmink zijn de initiatiefnemers van de Culturele Apotheek. Zij houden beiden erg van praten over alles wat mensen om hen heen en henzelf beweegt. Van hoe je het handigst sokken vouwt tot hoe vaak je jezelf toestaat in een vliegtuig te stappen en wanneer je de mobiele telefoon laat overgaan zonder op te nemen.

Marije en Akke lezen graag en veel, en hadden er altijd al lol in om de pareltjes die zij daarbij tegenkomen aan mensen in hun omgeving aan te raden. Zo kwamen ze in 2009 op het idee om boekenconsulten te gaan aanbieden. Van het een kwam het ander, en inmiddels ontwikkelden ze een heel scala aan concepten en activiteiten rond het thema  ‘literatuur en cultuur op recept’. In alles wat zij als cultureel apothekers doen staat de overtuiging centraal dat literatuur, kunst en cultuur o zo heilzaam kunnen zijn bij het menselijk geworstel met alledaagse levensvragen.

Naast cultureel apotheker is Akke projectmanager en adviseur op het gebied van sociale innovatie en diversiteit. Marije werkt als zelfstandig journalist en redacteur voor maatschappelijke organisaties.

Eva Gerrits

Sinds een tijd hebben we er een nieuwe apotheker bij: Eva Gerrits. Eva zou zich ‘geen leven kunnen voorstellen zonder boeken’. Ze verdient de kost met het redigeren van manuscripten, het schrijven over literatuur en leesbevordering en het doceren aan de Schrijversacademie. Ook bezoekt ze graag literaire festivals, leest ze thuis met liefde voor aan haar kinderen en schrijft ze zelf voor haar plezier. Niet dat literatuur voor Eva op een voetstuk staat. Haar motto: ‘Je kunt er iedereen mee bereiken, ook mensen die er weinig of geen ervaring mee hebben. Wat ik meemaak als gastapotheker bij de Culturele Apotheek en wat steeds inspireert, is dat elk gesprek iets oplevert: een inzicht, herkenning, verrassing, ontroering. Én een recept.’

Roos van de Wardt

Roos van de Wardt

Roos van de Wardt is onze invalapotheker. Roos leeft van boeken, letterlijk, want ze is (literair) vertaler. Ze vertaalde onder meer de literaire zelfzorggids The Novel Cure. Daarnaast geeft ze Nederlandse les aan expats en staat ze regelmatig op bestelling of ter ontspanning zoetigheden te bakken. Ze is altijd geïnteresseerd in de favoriete boeken van anderen, omdat je daarmee onverwacht de mooiste dingen ontdekt.

Apothekersassistenten en gastapothekers
De Culturele Apotheek zou niet zijn wat hij nu is zonder de inspanningen van een paar zeer behulpzame assistenten: Ingrid Verver, Jurgen van Tiggelen, Joost Zonneveld, Sarah van Brussel en Miritte Ben-Yitzchak. Cathelijne Berghouwer en Jos Tendijck schreven als gastapothekers een filmrecept uit tegen feestdagenstress en Leonoor Bergen is ook onze toneelgids.