INVESTEREN IN KUNST IS GOED VOOR DE VOLKSGEZONDHEID

Dat schrijven neuroloog Bas Bloem (Radboud UMC), zijn Zwitserse collega Paul Krack en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer in een recent artikel in het prestigieuze British Medical Journal (BMJ).

In het artikel geven de auteurs voorbeelden van de uiteenlopende manieren waarop kunst en cultuur – muziek, dans, literatuur, beeldende kunst – van waarde kunnen zijn in de geneeskunde. Ze beschrijven de kalmerende werking die muziek kan hebben op patiënten in nood. En de wijze waarop literaire metaforen en poëzie ingezet worden in het gesprek tussen arts en patient over zaken als pijn en dood. Ook tonen ze hoe – andersom – de behandeling met dopamine de creatieve talenten van mensen met Parkinson een boost geeft.

Lees het hele artikel in BMJ hier…

Meer feiten over de vermeende heilzame werking van literatuur kun je hier vinden.