Ons aanbod

ONS AANBOD

Het idee achter de Culturele Apotheek is simpel. Literatuur kan ontspanning, inspiratie of stof tot nadenken bieden. In sommige romans kun je schuilen, om andere kun je lachen en soms verandert de manier waarop je naar de wereld kijkt door een gedicht, songtekst of boek.

Onze bijzondere apotheek verstrekt geen farmaceutische hulp, maar literatuur op recept. Je kunt bij ons terecht voor allerhande literaire activiteiten waarin proza en poëzie worden ingezet als medicijn tegen alledaags levensleed of als elixer dat je helpt nadenken over prangende vragen.

Consult

Een van onze apothekersdiensten is het boekenconsult: persoonlijk leesadvies voor iedereen die zin heeft zich weer eens helemaal te verliezen in een boek of die zoekt naar nieuwe voeding voor de geest.

Daarnaast houden we regelmatig spreekuur op locatie, voor volwassenen en voor kinderen. Tijdens zo’n spreekuur trekken we onze witte apothekersjassen aan  en nemen bezoekers mee naar onze mobiele spreekkamer, waar ze hun hart kunnen uitstorten. Na een kort doch prikkelend consult schrijven we ter plekke een recept uit voor de beste remedie: een rake boekentip.

Of we bedenken een workshop of lezing waarin we aan de hand van literatuur een onderwerp behandelen. Onze culturele medicatie is altijd met zorg uitgekozen, maar wordt luchtig en met humor gebracht.

Op verzoek schrijven we ook groepsrecepten voor organisaties die behoefte hebben aan literair-medische ondersteuning. 

Verder geven we regelmatig trainingen waarin we onze ervaring met en tips & tricks over het ‘voorschrijven’ van literatuur overdragen aan bijvoorbeeld bibliotheekmedewerkers. 

En tot slot organiseren we sinds een paar jaar op verschillende locaties samenleesgroepen die literatuur nóg laagdrempeliger toegankelijk maken, ook voor mensen die het niet gewoon zijn romans, verhalen of gedichten te lezen. 

Scroll naar top