Wat is samenlezen?

Wat is samenlezen?

Samen aan de slag met samen lezen
Samen hardop romanfragmenten, korte verhalen en gedichten lezen… Genieten van voorgelezen worden… Uitpluizen wat er eigenlijk staat… Nog eens een stukje voordragen… Praten over de beelden, herinneringen en gedachten die een tekst oproept… Zie hier in een notendop wat er gebeurt in de samenleesgroepen waarmee wij dit jaar zijn gestart.

Hoe werkt samen lezen?
In kleine groepen lezen we gedurende een uur hardop een paar mooie teksten uit de literatuur: een bijzonder kort verhaal, een grappig gedicht, een pakkende passage uit een roman. Vervolgens praten de ‘leesbegeleider’ en de deelnemers samen over wat de tekst met hen doet. Herkennen ze er iets in? Brengt het gevoelens onder woorden die ze ook hebben? Is het wellicht troostrijk, of zet het ze aan tot een lach of tot nadenken? Want het doel van deze samenleesgroepen is – naast het bevorderen van het leesplezier – om aan de hand van literatuur woorden te geven aan je eigen ervaringen en deze bespreekbaar te maken. Na afloop praten we na met een kopje koffie, thee of soep.

Het doel? Samenleesgroepen:
•bevorderen het leesplezier en brengen literatuur dichtbij mensen;
•stimuleren ontmoeting;
•nodigen mensen uit hun gedachten en ervaringen te delen.

Daarnaast kunnen samenleesgroepen:
•je blik verruimen als je wereld klein is of kleiner wordt;
•je taalbeheersing verbeteren;
•je hersenen en geheugen aanspreken en trainen;
•je zelfvertrouwen vergroten omdat je actief mee(voor)leest.

Meer weten of meedoen?
Heb je vragen over onze aanpak? Denk je dat deze vorm van lezen leuk en geschikt is voor jouw organisatie? Zou je met een groep willen meedoen? Dan komen we graag met je praten. Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar vraag@cultureleapotheek.nl

Scroll naar top