Cursus voor bibliotheekmedewerkers

CURSUS VOOR BIBLIOTHEEKMEDEWERKERS

Werk je in de bibliotheek of elders in de boekensector? Wij bieden verschillende trainingen over literatuur.

Cursus Romanadvies

stetoscoopSpeciaal voor bibliotheekmedewerkers ontwikkelden we een cursus Romanadvies. In deze eendaagse cursus leren de deelnemers wat er nodig is om klanten van een goed advies over literatuur te voorzien. De eigen kennis van de medewerker is daarbij onontbeerlijk en we staan uitgebreid stil bij hoe deze in te zetten. Er is aandacht voor diverse gesprekstechnieken voor het helpen van klanten bij het vinden van het juiste boek. En deelnemers maken kennis met een aantal originele digitale tools die zij kunnen inzetten. De cursus is interactief van opzet; er wordt veel geoefend met rollenspellen en elkaar bevragen. We kiezen daarbij steeds voor andere werkvormen zodat het een afwisselend geheel is. De cursus wordt steevast beoordeeld met een ruime 8!

Na afloop van de cursus:

  • durf je op klanten af te stappen
  • kun je de bezoeker gericht adviseren, waarbij de vraag achter de vraag beantwoord wordt
  • ben je zelfbewuster en zelfverzekerder over je eigen kennis en expertise
  • kun je de verkregen informatie omzetten in een zoekstrategie 
  • ken je verschillende digitale tools die daarbij behulpzaam kunnen zijn

De cursus wordt aangeboden via GO-opleidingen en wordt zowel in-company als via open inschrijving aangeboden. Meer informatie is te vinden op: http://goopleidingen.nl/info-roman

Aanbod verdieping op de collectie

Wij hebben diverse trainingen voor bibliotheken die hun medewerkers wat verdieping op de collectie willen bieden. Zo kunnen wij een training over volwassenenliteratuur verzorgen, of over kinder- en jeugdboeken. Ook hebben we trainingen die meer gericht zijn op specifieke vaardigheden bij klantgesprekken en advisering, o.a. op het gebied van gesprekstechnieken en het vergroten van online zoek strategieën. Ook kunnen we helpen bij het beter benutten van de eigen kennis van medewerkers en van het team als geheel. Onze trainingen variëren van een 2,5-uur durende workshop tot een intensief 2-daags traject.

Workshops voor leesbegeleiders & taalmaatjes

Veel bibliotheken ondersteunen begeleiders van taalmaatje-projecten, meeleesclubs of andere leesgroepen gericht op taalverwerving- of verbetering, vaak met een sociale component. Voor hen verzorgen wij workshops over hoe deze groepen te verrijken met het lezen van poëzie en literaire fragmenten. Daarin komen vragen aan bod als: Hoe kun je literatuur en poëzie op een laagdrempelige manier inzetten? Wat zijn goede bronnen als je op zoek bent naar toegankelijke poëzie en verhalen? En hoe kun je een gesprek voeren aan de hand van een gedicht of stukje uit een roman? 

Interesse in het bovenstaande aanbod? Of op zoek naar net iets anders en benieuwd of wij iets voor jullie kunnen maken? Stuur een e-mail naar vraag@cultureleapotheek.nl en wij nemen contact met je op om de mogelijkheden en kosten te bespreken.

Scroll naar top