Workshop & Lezing

WORKSHOP & LEZING

Literaire vitamineboosts voor groepen

Ben je op zoek naar een luchtige maar toch inhoudelijke activiteit voor team of netwerk? Wil je bijvoorbeeld een groep vrijwilligers verwennen met een hartversterkende literaire workshop? Of de trainingsdag van jullie team eens op een hele andere manier invullen? De Culturele Apotheek biedt ‘groepstherapie‘ in soorten en maten, voor kleine en voor grote groepen. Zo kun je bij ons aankloppen voor een lezing, een workshop, een college, een gesproken column… 

Theaterlezing De heilzame werking van literatuur

In een interactieve theaterlezing van een klein uur, vol wetenschappelijke inzichten, filosofische overdenkingen en literaire observaties, staan we stil bij de waarde van het lezen van literatuur en bij de vraag of je daar nu echt beter van wordt. We laten mensen bepaalde effecten aan den lijve ervaren. We dienen ze gedichten toe als ‘Het recht op traagheid’ van Alexis de Roode – een probaat antistressmiddel – en verplaatsen ze in luttele seconden in de schoenen van een dementerende door het voorlezen van een stukje uit Bernlefs Hersenschimmen. Ook literaire medicijnen tegen kwalen als het Calimero-complex, risicomijdend gedrag en keuzestress passeren de revue.

Thematische workshops & colleges

In uiteenlopende thematische workshops en colleges gaan we universele thema’s als familie, liefde, werk, vriendschap, keuzes maken of verlies, met literatuur te lijf. Aan de hand van gedichten, korte verhalen en fragmenten uit romans gaan we in op de literaire verwoording en behandeling van herkenbare menselijke worstelingen op deze gebieden – en op de vraag wat je daaraan kan hebben in het alledaagse leven. Niet om kant-en-klare antwoorden te leveren, maar om de verbeelding te prikkelen en deelnemers zo een eigen koers of mening te laten bepalen. 

We hebben op dit moment workshops over:

 • Familie – Literaire lessen bij knellende familiebanden en andere familieperikelen
 • Keuzestress – Kan literatuur ons helpen betere keuzes te maken?
 • Liefde – 10 liefdeslessen uit de literatuur
 • Verlies – Over de troostende werking van boeken
 • Vriendschap – Wat kunnen we leren van literaire vrienden?
 • Onbehagen – Hoe word je tevreden met wat je hebt? Hemingway helpt! 
 • Werk – Literaire strategieën bij werkvragen
 • Vervreemding – Lezen tegen de tijdgeest in

Uiteraard kunnen we ook een workshop op maat maken, passend bij een thema of onderwerp naar keuze.

Gesproken columns, literaire quizzen, etc…

Onze ‘groepstherapie’ kan vele vormen hebben: van gesproken columns die als hartversterker kunnen dienen, tot teamgevoel aanwakkerende literaire quizzen, tot pillendoosjes vol ondersteunende poëzie. Alles gegarandeerd uitgekristalliseerd, proefdiervrij en anti-allergeen.

Voorbeelden:

 • We schreven een zaal vol congresserende psychotherapeuten ter plekke een groepsmedicijn voor aan de hand van een gedicht, om de daaropvolgende discussie over de koers van de vereniging een zetje in de goede richting te geven.
 • Voor het jaarlijkse diner voor de vrijwilligers van bibliotheek Amstel, Vecht en Venen maakten we een ludieke quiz over lezen die we afsloten met een literaire hartversterker voor alle vrijwilligers. 
 • Een congres van de leesclub-organisatie Senia sloten we af met een speciaal geschreven column over de heilzame werking van het lezen van literatuur.
 • Bij een bibliotheek in Boxmeer verzorgden we de opening van het nieuwe gebouw door ter plekke de wethouder van een boekenrecept te voorzien en alle bezoekers te ondersteunen met een pillendoosje met heilzame dichtregels. 

Een lezing of workshop boeken?

Interesse in onze theaterlezing of een van de thematische workshops? Nieuwsgierig naar wat wij nog meer voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op via vraag@cultureleapotheek.nl en wij bespreken graag de mogelijkheden.

Scroll naar top