Spreekuur

SPREEKUUR

Boekenrecepten op locatie

Marije Wilmink en Akke Visser

Ben je op zoek naar een leuke activiteit voor je bibliotheek, festival of cultureel evenement? Kan je congres wel een luchtig en toch betekenisvol intermezzo gebruiken? Wil je de gasten op je jubileumfeest verwennen met een persoonlijk cadeautje? Wij kunnen onze Culturele Apotheek door het hele land opbouwen. We hebben een spreekuur voor volwassenen en een speciale variant voor kinderen. Een combinatie is ook mogelijk. En indien gewenst, maken we het helemaal op maat.

 

‘Boeken op recept‘ voor volwassenen

Met onze ‘boeken op recept’-spreekuren geven we leesadvies op locatie.  We nemen bezoekers daarbij mee voor een kort maar prikkelend consult in onze speciale apothekersspreekkamer. Hier kunnen ze hun hart uitstorten over de kleine en grote levenskwalen die hen kwellen. Van een gebroken hart tot onvervulde verlangens en van sociale-mediamoeheid tot acute stress: wij weten het juiste medicijn. Nadat we een diagnose hebben gesteld en allergieën hebben achterhaald, schrijven we ter plekke een boekenrecept uit: twee of drie heilzame titels, inclusief de juiste dosering, het beste tijdstip van inname en eventuele bijwerkingen.

De vorm is speels en maakt mensen nieuwsgierig, maar in ons doel zijn we bloedserieus: bezoekers dat ene boek aanraden dat precies raak is.

Boekendokters voor kinderen met leesvragen

We hebben ook een speciaal spreekuur voor kinderen, onder de noemer De Boekendokter. Hier kunnen kinderen met al hun leesvragen terecht. Het maakt niet uit of ze helemaal niet weten wat ze willen lezen of juist heel gericht op zoek zijn naar dat ultieme boek over dat ene onderwerp. Kinderen die de hele Grijze Jager-serie uit hebben en nog wel zo’n meeslepende serie lusten, meisjes die graag over heksen lezen, jongens die helemaal weg zijn van Het leven van een loser of kinderen die wel eens iets willen lezen over iets dat ze zelf ook hebben meegemaakt (een verhuizing, een opa of oma die doodging, een bezoek aan het ziekenhuis, etc.): ze kunnen allemaal bij De Boekendokter terecht. 

Het is iedere keer weer een feest, al die kleine en grote boekenwurmen op consult!

Spreekuur op maat

Wij kunnen onze spreekuren ook op maat maken voor speciale gelegenheden. Wil je dat we aanhaken bij het festival- of congresthema? Zie je misschien liever dat we stante pede poëzie toedienen door een passend gedicht voor te dragen in plaats van boekenrecepten uit te schrijven? Of wil je dat we ook passende theatervoorstellingen en films in ons advies meenemen? We kunnen het allemaal bespreken.

Voorbeelden van spreekuren op maat:

  • Voor de bibliotheek in Rotterdam maakten we een spreekuur passend bij het thema ‘Waterlanders’ en schreven we boeken voor die mensen tot tranen toe roerden of juist aan het ‘huilen van het lachen’ maakten.
  • Tijdens de Nacht van de Vluchteling staken we wandelaars een hart onder de riem door een gedicht voor te dragen om ze wakker te houden, op te peppen of moed in te praten.
  • Voor Cultura in Ede maakten we een spreekuur waar mensen naast boekentips ook zelfmedicatie in de vorm van films, tentoonstellingen en exposities konden bekomen.
  • We maakten spreekuren bij diverse thema’s van de Boekenweek, Kinderboekenweek en Nederland Leest.

De apothekers inhuren?

Stuur een mail naar vraag@cultureleapotheek.nl, dan nemen wij contact op om meer informatie te geven, een afspraak te maken of een offerte op te stellen.

Scroll naar top