Maak kennis met de culturele apothekers

MAAK KENNIS MET DE CULTURELE APOTHEKERS

Marije Wilmink en Akke Visser
Marije Wilmink (l) en Akke Visser

Akke Visser en Marije Wilmink zijn de initiatiefnemers van de Culturele Apotheek. Zij houden beiden erg van praten over alles wat mensen om hen heen en henzelf beweegt. Van hoe je het handigst sokken vouwt tot hoe vaak je jezelf toestaat in een vliegtuig te stappen en wanneer je de mobiele telefoon laat overgaan zonder op te nemen.

Marije en Akke lezen graag en veel, en hadden er altijd al lol in om de pareltjes die zij daarbij tegenkomen aan mensen in hun omgeving aan te raden. Zo kwamen ze in 2009 op het idee om boekenconsulten te gaan aanbieden. Van het een kwam het ander, en inmiddels ontwikkelden ze een heel scala aan concepten en activiteiten rond het thema ‘literatuur en cultuur op recept’. In alles wat zij als culturele apothekers doen staat de overtuiging centraal dat literatuur, kunst en cultuur o zo heilzaam kunnen zijn bij het menselijk geworstel met alledaagse levensvragen.

Naast cultureel apotheker werkt Akke als projectmanager bij een stichting die zich inzet voor maakonderwijs. Marije werkt als zelfstandig journalist en redacteur voor maatschappelijke organisaties.

Eva Gerrits, sinds 2016 verbonden aan de Culturele Apotheek, zou zich ‘geen leven kunnen voorstellen zonder boeken’. Ze verdient de kost met het redigeren van manuscripten en het schrijven over literatuur en leesbevordering. Ook bezoekt ze graag literaire festivals, leest ze thuis met liefde voor aan haar kinderen en schrijft ze zelf voor haar plezier. Niet dat literatuur voor Eva op een voetstuk staat. Haar motto: ‘Je kunt er iedereen mee bereiken, ook mensen die er weinig of geen ervaring mee hebben.’ Wat haar bij de Culturele Apotheek steeds inspireert, is ‘dat elk gesprek iets oplevert: een inzicht, herkenning, verrassing, ontroering. Én een recept.’

Invalapotheker Roos van de Wardt leeft van boeken, letterlijk, want ze is (literair) vertaler. Ze vertaalde onder meer de literaire zelfzorggids The Novel Cure. Daarnaast geeft ze Nederlandse les aan expats en staat ze regelmatig op bestelling of ter ontspanning zoetigheden te bakken. Ze is altijd geïnteresseerd in de favoriete boeken van anderen, omdat je daarmee onverwacht de mooiste dingen ontdekt.

Onze vrijwilligers
De Culturele Apotheek werkt met vrijwilligers voor het samenlezen. Onze leesbegeleiders zijn:
Alberdien Engelkens, Annette Aerts, Danny Jouwe, Ellen Noordam, Ingrid Bartelsman, Lia de Groot, Liza de Rijk, Marianne van Steekelenburg, Rina Madiol.

Het bestuur van Stichting Culturele Apotheek bestaat uit:
Carla de Jong, voorzitter
-Wilma Simons, penningmeester
-Sirikit de Joode, secretaris

Onze vormgever is Miritte Ben Yitzchak van Cubicle design.

Scroll naar top